Magazín, Strana 4

Nežádoucí účinky spiruliny

Spirulina je výjimečná svými nutričními vlastnostmi a prospěšnými účinky na zdraví. Je však vhodná skutečně pro každého? Kdy je lepší se jí vyhnout? Má i nějaké negativní účinky? Kvalita až na prvním místě Na prvním místě je nezbytností zvolit si ověřený zdroj, jelikož je na trhu dostupná spirulina od krmné kvality pro hospodářská zvířata, až po bio produkci splňující nejpřísnějš...

Nežádoucí účinky chlorelly

Chlorella je výjimečná svými nutričními vlastnostmi a prospěšnými účinky na zdraví, o nichž si můžete přečíst v tomto článku. Je však vhodná skutečně pro každého? Kdy je lepší se jí vyhnout? Má i nějaké negativní účinky? Správné užívání Prvním pravidlem je začít s malou dávkou a postupně každý den či obden navyšovat. Ideální množství, kterého bychom měli dosáhnout, poznáme d...

Japan, Vulgaris nebo Pyrenoidosa?

Rozhodli jste se pro užívání chlorelly a nyní stojíte před otázkou, jakou si vybrat? Je rozdíl mezi bio a nebio kvalitou? Je lepší prášek či tablety? Liší se od sebe jednotlivé druhy? Čemu bychom měli při výběru věnovat pozornost? Rozdíly mezi druhy Tato populární řasa, označovaná jako superpotravina, se těší velké oblibě, jelikož se mnoho uživatelů přesvědčilo o jejích schopnost...

Není reishi jako reishi

Na trhu se objevují tři formy reishi: sušený prášek, výtažek z mycelia nebo z plodnice a prášek ze spór. Jak se v tom vyznat? Malý průvodce světem houbových extraktů připravila naše nutriční specialistka Michaela Ptáčková. Samotný sušený prášek v kapslích nám bude na nic, jelikož buněčná stěna houby obsahuje chitin, který je pro většinu lidí nestravitelný, a k jeho odbou...

Reishi - houba nesmrtelnosti

Houba s českým názvem lesklokorka lesklá patří do kategorie královských rostlin TČM. Ne nadarmo se jí říká „houba nesmrtelnosti”. Proč tomu tak je, tomu se podíváme na zoubek v tomto článku. V přírodě se reishi nejčastěji vyskytuje u kořenů listnatých stromů a je to takový choroš. Dorůstá v průměru až 30 cm a její povrch je velmi lesklý, barva může být různá. V Šen-nungově herbáři...

Chlorella vs. Spirulina

Chlorella i spirulina jsou oblíbené zelené (super)potraviny, které mohou obohatit náš jídelníček o řadu prospěšných látek, zvýšit energii, pomoci přibrat či zhubnout, podpořit imunitu a mnoho dalšího. Jak se od sebe liší?   Jako kočka a pes Mají podobnou barvu, obě jsou instantní zeleninou ve formě tablet či prášku, není proto divu, že si je lidé pletou. Jedná se však o jin...

Leden - lenošit, či nelenošit?

Máme tu nový rok, a tak je zvykem dávat si nová předsevzetí, abychom se letos měli lépe než loni. Všude se objevují motivační články a výzvy s čím začít, co dělat a nedělat. Co když se nám po Vánocích ale ještě nic nechce? Zamysleli jste se někdy nad tím, proč je Nový rok zrovna v lednu a proč zrovna teď, uprostřed zimy, máme začínat něco nového? Jak ...

Ranní rituál mistryně republiky? Jóga a ječmen

Mistryně ČR v zimním triatlonu, v extrémním kvadriatlonu a také mistryně Evropy Xterra – Anna Brychtová – patří mezi naše ambasadory a spokojené zákazníky. Ve svém nabitém programu si našla pár minut na naše zvídavé otázky. Slečno Brychtová, mohla byste se našim čtenářům představit? Jmenuji se Anna Brychtová, studuji medicínu v Olomouci, teď mě čeká poslední, šestý...

Analýzy pod lupou - Pesticidy

Pro potraviny s označením BIO by mělo platit, že jsou bez chemie. Přesto se při analýzách vyskytují v potravinách tzv. rezidua, tedy zbytky obtížně rozložitelných, více či méně jedovatých a v přírodě cizích látek. Protože naše suroviny pravidelně testujeme, zaznamenali jsme velmi nízké, přesto měřitelné hodnoty také v kolonce pesticidů. „V biopotravinách by se tato rezid...

„Když nemáte vajíčka, tak tam dejte..." černou sůl!

I když zrovna nefandíme tomuto kulinářskému přístupu, s černou solí uděláme rádi výjimku. Tento článek vám ukáže nejen zdravotní benefity bájné Kala Namak, jak se jí říká v domovině, ale přidáme také pár receptů a zajímavostí... A začneme hned první zajímavostí – věděli jste, že černá sůl vlastně není tak úplně sůl??? Počkat, cože? Uvedeme to na pravou míru – Kala Namak ...