„Když nemáte vajíčka, tak tam dejte..." černou sůl!

I když zrovna nefandíme tomuto kulinářskému přístupu, s černou solí uděláme rádi výjimku. Tento článek vám ukáže nejen zdravotní benefity bájné Kala Namak, jak se jí říká v domovině, ale přidáme také pár receptů a zajímavostí...

shutterstock_477484471


A začneme hned první zajímavostí – věděli jste, že černá sůl vlastně není tak úplně sůl??? Počkat, cože? Uvedeme to na pravou míru – Kala Namak není jen sůl, jde o bohatou směs minerálů, s vysokým obsahem železa a siřičitých složek. Český název je trochu zavádějící, protože se nejedná o sůl, vlastně ani její barva není zase tak úplně černá…

Černá sůl může mít odstíny šedé, růžové, ale i béžové. Obecně se dá říct, že její zbarvení závisí na zdroji a na způsobu zpracování. Její chuť připomíná vejce natvrdo a síru.

Začátečníky toto může odradit, ale po krátké tepelné úpravě je její aroma jemné se zemitými tóny. Naprosto dokonale dochutí indické kari nebo chutney, solí se jí také tofu, právě aby připomínalo chuť vařených vajec.

 

Alternativní využití

Kala Namak je vpravdě vzácný poklad. Bylo by proto škoda ji využívat pouze na vaření, má totiž spoustu zajímavých účinků i na naše zdraví.

Můžete ji využít například při tzv. jógovém neti, tedy detoxikačním čištění nosu. Minerální sůl totiž účinně rozpouští hleny, takže perfektně vyčistí a zprůchodní nos. Na obyčejnou kuchyňskou sůl raději zapomeňte, může obsahovat přidané látky, které by vaše sliznice spíše podráždily.

Jak na to?

1)      Převařte vodu nebo zahřejte vodu destilovanou
2)      Na jeden hrníček vody přidejte ¼ lžičky soli
3)      Nechejte v horké vodě rozpustit
4)      Nahněte se nad umyvadlo, nakloňte hlavu a do horní nosní dírky vlijte postupně obsah konvičky.
5)      Opakujte na druhou stranu. Dýchat můžete bez problémů ústy.


Pro vysoký obsah železa je černá sůl vhodná pro všechny, kteří trpí chudokrevností a nedostatkem železa. Někteří ji dokonce užívají jako prostředek pro očistu střev při napadení parazity.

Některé zdroje dokonce uvádějí, že podporuje funkci slinivky a napomáhá lepšímu trávení. Pozitivně ovlivňuje sliznici žaludku postiženou záněty a napomáhá eliminaci hnilobných procesů ve střevech.

Věděli jste?

  • Češi obecně konzumují mnohem více soli, než je její doporučená dávka. Zdravému člověku by měly stačit 2-4 gramy soli na den, my si ale rádi přisolíme. Běžná spotřeba minerálu tak stoupá až na 16 gramů na den. A to už je o zdraví! Většinu soli totiž přijmeme z průmyslově zpracovaných potravin, ochucovadel a z přírodních zdrojů. Největšími zdroji soli jsou konzervované potraviny, výrobky z ryb, instantní polévky, omáčky, masové extrakty a uzeniny.

Černá sůl v kuchyni aneb voní to jako vejce, ale není to vejce 

Bulgur s houbami
1/2 balení bulguru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 cuketa, sušené nebo čerstvé houby, černá sůl, pepř, kmín, půlka tofu (může být např. bazalkové)

Hodinu před vařením namočte do studené vody sušené houby. Cibulku nakrájejte a smažte na oleji dozlatova. Poté přidejte na nudličky nakrájenou cuketu, česnek a tofu. Okořeňte a přidejte houby. Lehce orestujte, vsypte bulgur, promíchejte a podlijte. Zlehka duste asi 15 minut a poté nechejte ještě chvíli dojít pod pokličkou.

Míchaná vajíčka, ale z květáku
1 květák, 1 cibule, kukuřičná krupice, kurkuma, černá sůl, pepř, pažitka, kmín

Květák očistěte a rozeberte na malé růžičky, dejte vařit s vodou a trochou kmínu. Uvařený květák sceďte a odložte. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte květák, přidejte koření a zasypejte kukuřičnou krupicí. Lehce podlijte vodou a nechejte krupici nabobtnat. Na závěr vmíchejte lžičku černé soli a ozdobte pažitkou.

Falešná vajíčková pomazánka
1 bílé tofu, cibulka, kurkuma, černá sůl, hořčice, sojanéza nebo tofunéza

Tofu nastrouhejte nahrubo, přidejte cibulku, koření, sůl, hořčici a náhražku běžné majonézy (sojanéza nebo tofunéza). Zamíchejte a nechejte uležet v chladu. Při podávání ozdobte sladkou paprikou nebo pažitkou.

Naše milovaná klasika

Žitný nebo jiný čerstvý chléb namažeme obyčejným máslem, na to čerstvá rajčátka se zahrádky, ještě horká od letního slunce, a navrch posypeme pažitkou, černou solí… Jednoduché, prosté, dokonalé…

 

Autor: Věra Růčková