Kolagen není žádná vzácná přírodní látka. Je to bílkovina běžná v tělech všech živočišných druhů.
Známe 27 typů kolagenu, z toho v lidském těle 11.
V těle tvoří až 30 % všech bílkovin.
Kolagen tvoří obrovskou molekulu. Aby se vytvořilo vlákno dost pevné, musí se při stavbě 4x “zaplést” do silného vlákna.
Kolagen I. typu je pružný díky vodě, zabudované do jeho vláken. Tvoří dokonce až 20% objemu. Pokud “vyschne”, ztrácí pevnost a pružnost.
Kolagen se metabolizuje rychle. S nadsázkou řečeno naším tělem pomalu protéká. Právě proto je možné flexibilně upravovat jeho dávky v závislosti na aktuálních potřebách těla.
Další články na téma kolagenu:
Výběr správného kolagenu v pěti krocích
5 příčin, proč vás bolí klouby… o kterých vám lékař (ani doktor google) neřekne
Tajemství přípravy, aneb jak se vyrábí nejkvalitnější kolagen?