Oříšková sezóna

 Zásobíte se na zimu ořechy? Dobře děláte! S klesající venkovní teplotou je žádoucí obohatit jídelníček o tuky a ořechy mají nejen je, ale i velký podíl bílkovin, vlákniny, antioxidantů, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Právem jsou označovány jako superpotraviny. Jejich konzumace má však i svá úskalí. Na co bychom si měli dát pozor?

logo Více neznamená lépe

 Ořechy jsou energeticky velmi výživné a není radno ani potřeba sníst jich denně více, než co se nám vejde do hrsti. Ono také dříve nasbírat a vylouskat půl kila ořechů vyžadovalo větší úsilí než jen výlet autem do supermarketu, a na to bychom neměli zapomínat. Navíc ořechy sice obsahují prospěšné tuky, ale i ty méně zdravé (omega-6), a proto při nadměrné konzumaci mohou přispět k vysoké převaze vůči omega-3 mastným kyselinám, což vede ke vzniku zánětlivého prostředí. Zvláště to platí pro ty, kteří nekonzumují kvalitní živočišné zdroje omega-3 nebo jsou závisláky na arašídech.

shutterstock_1276352065

logo Není ořech jako ořech

Pomineme botanické dělení na ořechy pravé a nepravé, každý druh zkrátka disponuje unikátním složením, a proto je nejlepší je střídat. Nejvíce vitamínu E mají mandle a spolu s kešu patří mezi nejméně tučné, nejvíce bílkovin mají arašídy, nejméně sacharidů lískové a pekanové, největší obsah a zároveň nejlepší poměr omega-3 a 6 tuků vlašské ořechy, a navíc obsahují melatonin přispívající k dobrému spánku, para ořechy mají nejvíce významného antioxidantu selenu a stačí jich sníst pouze pár kusů. A takto bychom mohli pokračovat.    

logo Sezame, otevři se

 Pro dobrou stravitelnost je nejvíce důležité, aby byly vhodně upravené. Obsahují tak zvané antinutrienty, které jim umožní přezimovat, ale pro naše trávící enzymy působí jako stopka a znemožňují např. vstřebávání železa nebo hořčíku. Zaplácat se syrovými ořechy tedy není vůbec moudré. Ideální je nejdříve je alespoň na 8 hodin namočit a poté nechat volně ale dokonale vyschnout nebo usušit při nízkých teplotách do cca 40 °C. Vodu je vhodné obměnit nebo lze pokračovat v namáčení do stádia klíčení. Tepelná úprava jako smažení či pražení přispívá k peroxidaci (žluknutí) tuků a zkracuje jejich životnost. Tradiční asijské kuchyně se krátké tepelné úpravě nevyhýbají, ale volí kvalitní tuky jako přepuštěněné máslo (ghí), které tento proces zpomalují. Pro přípravu v troubě dáme ořechy na pečící papír na 10-15 min při 120 °C a občas promícháme. Vhodná kombinace pro konzumaci je se zeleninou, jelikož vitamíny A a C zvyšují stravitelnost.   

logo Není ta tyčinka divně cítit?

 Kromě známého zápachu žluklých ořechů u nich hrozí vysoká koncentrace plísní, zvláště u těch dlouho či nevhodně skladovaných. Neměly by být vystaveny světlu a vlhku. Produkty dochucené solí a cukrem jsou pastí na spotřebitele, která výrazně snižuje jejich přínos pro zdraví. Zvolte raději domácí přípravu a dochucovadla jako med nebo kvalitní sójovou omáčku či umeocet z obchodu zdravé výživy. Praktická jsou 100% ořechová másla, která lze využít pro přípravu krémů, nepečených dezertů, smoothie, dipů, pomazánek či ořechových mlék. V lednici vydrží a jsou kdykoli po ruce. A pokud si přeci jen chcete zamlsat, volte produkty s obsahem alespoň 70 % ořechů a bez palmového oleje. Navíc se blíží Mikuláš, tak zkuste své děti překvapit zdravější variantou dobrot, úspěch zaručen!