Přestože je velmi propagovanou součástí jídelníčku, většina lidí ji stále opomíjí. Nejsme přece králíci! To je sice pravda, ale stejně tak nejsme masožravci, máme ústa uzpůsobená k důkladnému žvýkání a proslinění sousta trávícími enzymy, nemáme tolik kyselé žaludeční šťávy a naše střevo je až třikrát delší. Proto potřebuje odpovídající péči, má-li být zdravé. Proč je tato část rostlinné stravy pro nás tak důležitá?
Prevence civilizačních chorob
Anatomie trávícího traktu lidí je více podobná anatomii trávícího traktu býložravců. Vláknina je pro nás nezbytná. Je to pomocník, který má hned několik funkcí. Rozlišujeme dva typy vlákniny, ve vodě rozpustnou a nerozpustnou. Nestravitelná udržuje střevo ve správném chodu, aby nebylo líné, a je jako vysavač, který projde tělem a nabalí na sebe toxiny, karcinogeny, špatný cholesterol a další odpad, který by v těle jinak zůstal a vytvořil prostor pro růst špatných bakterií a plísní. Stravitelná vláknina absorbuje vodu a vytváří gel, který zpomaluje proces trávení, čili prodlužuje pocit sytosti po jídle, stabilizuje hladinu krevního cukru a také slouží jako prebiotikum. To znamená, že je potravou pro probiotika, prospěšné bakterie, které tvoří nezbytnou složku naší imunity a celkově zlepšují trávení. Vláknina je tedy prevencí obezity, a tím i dalších nemocí.
Bez vody to nejde
Pokud jste vegetarián, který nejede jen na smaženém sýru, tatarce a bílém pečivu, máte vyhráno. Nestravitelnou i stravitelnou vlákninu najdeme hojně např. v hrachu a čočce, hnědé rýži, ovesných vločkách, bulguru, ovoci se slupkou, brokolici, špenátu, chřestu, lněných a chia semínkách, ořechách, kokosové dužině nebo bobulovinách. Z přírodních doplňků stravy je to chlorella a psyllium. Klíčem k úspěchu je dostatečný příjem tekutin, jelikož bez nich má vláknina opačný účinek a stává se špuntem. Máte-li jídelníček chudý na vlákninu, zařaďte ji postupně, abyste se vyhnuli náhlým trávicím potížím, jako je nadýmání, průjem či křeče.
Nic se nemá přehánět
Paradoxem je, že podobné příznaky můžeme pociťovat i při nadbytku vlákniny. Ten by neměl nastat, pokud člověk konzumuje celé potraviny a nepřejídá se. I porce smoothie by měla obsahovat pouze to, co bychom byli schopní sníst v nerozmixovaném stavu. V případě opakující se řídké stolice je vhodné zařadit více živočišných potravin, a snížit tak příjem vlákniny. I pokud má člověk nedostatek minerálních látek, může být příčinou právě nadbytek vlákniny, který znemožňuje jejich řádné vstřebání. Také to však může souviset s nevhodnou úpravou na vlákninu bohatých jídel (celých zrn, luštěnin a ořechů), které obsahují blokátory jejich vstřebání, a proto je vždy dobré je předem namáčet.