Tajemství přípravy, aneb jak se vyrábí nejkvalitnější kolagen?

Druhů kolagenu je na trhu doslova nepřeberné množství. Jenže jak se v nich vyznat, když každý je označený jinak? Nebojte, nebudeme vás učit chemii. Jen si v těch pojmech uděláme trochu jasno.

collagen doza ruka

logo Nativní kolagen = v přirozené formě = přírodní

Obvykle se v procesu výroby jen šetrně usuší mrazem (lyofilizuje), a tak si zachovává své původní vlastnosti. I když si této kvality u spousty bylin a dalších darů z přírody ceníme, v případě kolagenu je to velké mínus.

Celé kolagenní vlákno je totiž obří struktura, kterou náš trávicí systém musí složitým způsobem rozložit. Teprve po mnohanásobném rozštěpení může tyhle malé základní kameny vstřebat.

Pro lepší představu můžeme kolagen přirovnat k mrakodrapu, který potřebujeme přestěhovat na druhou stranu zdi obyčejnými dveřmi. Je to docela oříšek, že?
Nezbývá, než celou velkou stavbu rozebrat na cihly, pronést dveřmi dovnitř a tam opět postavit.
(Ano ano, dobře teď slyším technické připomínky, ale příroda ten mrakodrap z obyčejných “cihel” opravdu postavit umí ;) )

Po spolknutí tohoto přírodního, nativního kolagenu, je proto nezbytně nutné, aby správně fungoval náš žaludek (a tvořil dostatek kyselin), stejně jako žlučník (pro tvorbu trávicích enzymů). 

Plusy

  • přírodní varianta
  • v přípravcích většinou najdeme kolagen typu I. i II.  

Mínusy

  • těžko stravitelný
  • při užívání “léků na překyselení žaludku” nebo “na lepší trávení” nevhodný
  • působí spíš jen na pohybový aparát
  • ve starších přípravcích

logo Želatina

Doporučení tradiční medicíny hovoří jasně - na klouby pomáhá tlačenka, sulc nebo želé.
No samozřejmě, že pomáhá! Pokud se tedy takových lahůdek objeví ve vašem jídelníčku několik porcí každý týden. 

Ta slavná želatina není totiž nic jiného, než “rozvařený” kolagen. Ano, ten mrakodrap nemusíme rozebírat jen ručně cihlu po cihle, jeho struktura se dá za některých podmínek rozrušit i teplotou.

Můžeme si to představit tak, že jsme mrakodrap rozebrali na jednotlivá patra. Trávení to určitě ulehčí, ale ideální varianta to ještě není, že?

logo Hydrolyzovaný kolagen = “naštípaný” na cihličky

Právě tyhle cihličky už dokážeme dveřmi pohodlně přestěhovat na druhou stranu zdi (= do vnitřního prostředí našeho těla). Říkáme jim kolagenní peptidy.

Vedle skvělé vstřebatelnosti je nespornou výhodou flexibilita jeho využití. Nemusíme už řešit, který typ kolagenu je lepší užívat, nebo ze kterého zdroje ho získávat. Organizmu zkrátka dodáme základní kameny, ze kterých si sám postaví ten kolagen, který právě nejvíce potřebuje.

Při výrobě samozřejmě volíme rychlejší a jednodušší způsoby štěpení, než jen pouhý var. 

Chemická cesta

Nejsnazší cestou je cesta chemická. Přidání louhu zajistí dokonalé a rychlé rozpuštění spojů jednotlivých cihel. Surovina se samozřejmě v dalších krocích důkladně čistí, takže zbytků agresivních chemických látek se obávat nemusíte. 

Biologická cesta

Celou mrakodrapovou strukturu ale dokážeme díky moderním technologiím rozložit i šetrnější cestou, a to pomocí enzymů. Právě biologická cesta přípravy kolagenu produkuje suroviny vysoké kvality. Tuto výrobní variantu využíváme pro produkty Nupreme, obsahující kolagenní peptidy.

Plusy

  • skvělá vstřebatelnost
  • kolagen vhodný pro citlivé zažívání i při užívání “léků na žaludek” nebo “na trávení”
  • “univerzální” využití pro náš organizmus - pro klouby, pro pleť i pro pružnost cév
  • enzymatické štěpení poskytuje surovinu ve vysoké čistotě, a stále “v přírodní” verzi
  • umožňuje i přípravu veganské varianty

Mínusy

  • levnější suroviny, připravované chemickým štěpením, nedosahují příliš vysoké kvality   
  • vyšší cena v případě výroby biologickou cestou, ale jsou to dobře investované peníze

Autorka: Lenka Sobková

6 faktů, které o kolagenu ještě nevíte

Výběr správného kolagenu v pěti krocích

Velký přehled kloubní výživy

Nemoci, kdy klouby bolí

5 příčin, proč vás bolí klouby… o kterých vám lékař (ani doktor google) neřekne