Recept na mechový dort

Je tady jaro, vše v přírodě se začíná krásně zelenat. Pojďme si upéct i zelený dezert. Připravila jsem pro Vás zdravější verzi mechového dortu. Kokosový cukr krásně osladí korpus, oříšky mu dodají super chuť, a tak není vůbec potřeba doslazovat krém. Osvědčil se nám nejen jako dezert, ale moc rádi jsme si na něm pochutnali i na snídani.

shutterstock_270778307

logo Na korpus potřebujeme: 

    • 450g mraženého špenátu ( po rozmražení a vymačkání vody z něj bude cca 250g)
    • 100g kokosového oleje
    • 5 vajec (nejlépe domácích) pokojové teploty
    • 200 g  ořechů (120g lískáčů, 80g vlašáků nebo pekanů)
    • 200g bezlepkové mouky (nejlépe se za mě chová ta od značky Doves farm - seženete ji v Bille, Kauflandu a Globusu)
    • 100g kokosového cukru
    • 1/2 šťávy z citronu
    • Kypřící prášek 
    • špetku soli

logo Na krém potřebujeme:

  • 2 mascarpone 2x 250g
  • 2 šlehačky 2x 250 g
  • 1 tvaroh (250g)

logo  Na ozdobení:

borůvky, maliny, jahody.

logo Příprava korpusu:

  1. Nejprve si v blendru rozmixujeme ořechy na mouku. Ideální je mouku prosít a větší kousky znovu rozmixovat. Je to asi nejpracnější krok celého receptu. Případně můžete použít kupovanou ořechovou mouku. Hotovou mouku si dejte bokem do mísy.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a žloutky dejte do blendru.
  3. Ke žloutkům přidejte kokosový olej, kokosový cukr, špenát (pořádně vymačkaný a zbavený vody). Rozmixujte do hladka.
  4. Smíchejte mouky (ořechovou i bezlepkovou) s kypřícím práškem a špetkou soli. A vmíchejte je do rozmixované směsi.
  5. Nakonec jemně přimíchejte vyšlehaný sníh
  6. Pečeme v rozehřáté troubě na 170st. zhruba 45min. (Já použila formu o průměru 26cm)
  7. Hotový korpus nechme vychladnout. Po vychladnutí rozkrájíme na 3 pláty.

logo Příprava krému: 

  1. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky
  2. V druhé míse smícháme mascarpone a tvaroh a opatrně vmícháme šlehačku
  3. Dáme do lednice ztuhnout

logo Dokončení dortu:

Korpus máme  rozkrájený na 3 pláty. Jeden plát můžeme rozdrobit a posypat s ním dort. Nebo můžeme udělat klasický vrstvený dort ze 3 plátů a 3 vrstev krému. 

TIP: každou část korpusu ještě potřete domácí marmeládou (výborný je s třešňovou či borůvkovou)

Před krájením nechme ztuhnout v lednici.

Obrázek1

 

Dobrou chuť!

Autorka: Anny Lužná

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení