Je tady jaro, vše v přírodě se začíná krásně zelenat. Pojďme si upéct i zelený dezert. Připravila jsem pro Vás zdravější verzi mechového dortu. Kokosový cukr krásně osladí korpus, oříšky mu dodají super chuť, a tak není vůbec potřeba doslazovat krém. Osvědčil se nám nejen jako dezert, ale moc rádi jsme si na něm pochutnali i na snídani.
Na korpus potřebujeme:
- 450g mraženého špenátu ( po rozmražení a vymačkání vody z něj bude cca 250g)
- 100g kokosového oleje
- 5 vajec (nejlépe domácích) pokojové teploty
- 200 g ořechů (120g lískáčů, 80g vlašáků nebo pekanů)
- 200g bezlepkové mouky (nejlépe se za mě chová ta od značky Doves farm - seženete ji v Bille, Kauflandu a Globusu)
- 100g kokosového cukru
- 1/2 šťávy z citronu
- Kypřící prášek
- špetku soli
Na krém potřebujeme:
- 2 mascarpone 2x 250g
- 2 šlehačky 2x 250 g
- 1 tvaroh (250g)
Na ozdobení:
borůvky, maliny, jahody.
Příprava korpusu:
- Nejprve si v blendru rozmixujeme ořechy na mouku. Ideální je mouku prosít a větší kousky znovu rozmixovat. Je to asi nejpracnější krok celého receptu. Případně můžete použít kupovanou ořechovou mouku. Hotovou mouku si dejte bokem do mísy.
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a žloutky dejte do blendru.
- Ke žloutkům přidejte kokosový olej, kokosový cukr, špenát (pořádně vymačkaný a zbavený vody). Rozmixujte do hladka.
- Smíchejte mouky (ořechovou i bezlepkovou) s kypřícím práškem a špetkou soli. A vmíchejte je do rozmixované směsi.
- Nakonec jemně přimíchejte vyšlehaný sníh
- Pečeme v rozehřáté troubě na 170st. zhruba 45min. (Já použila formu o průměru 26cm)
- Hotový korpus nechme vychladnout. Po vychladnutí rozkrájíme na 3 pláty.
Příprava krému:
- Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky
- V druhé míse smícháme mascarpone a tvaroh a opatrně vmícháme šlehačku
- Dáme do lednice ztuhnout
Dokončení dortu:
Korpus máme rozkrájený na 3 pláty. Jeden plát můžeme rozdrobit a posypat s ním dort. Nebo můžeme udělat klasický vrstvený dort ze 3 plátů a 3 vrstev krému.
TIP: každou část korpusu ještě potřete domácí marmeládou (výborný je s třešňovou či borůvkovou)
Před krájením nechme ztuhnout v lednici.
Dobrou chuť!
Autorka: Anny Lužná