Jako kočka a pes
Mají podobnou barvu, obě jsou instantní zeleninou ve formě tablet či prášku, není proto divu, že si je lidé pletou. Jedná se však o jiné typy mikroorganismů.
Chlorella je zelená jednobuněčná řasa s pravým jádrem a silnou buněčnou stěnou, která vyžaduje speciální technologickou úpravu k docílení stravitelnosti.
Kdežto modrozelená spirulina je cyanobakterie bez pravého jádra tvořící mnohobuněčné útvary, snadno štěpitelné trávícími enzymy. I proto je cenově dostupnější, a navíc není tak náročná na pěstitelské podmínky.
Historicky starší záznamy máme o spirulině, kterou používali již staří Aztékové, o chlorelle se povědomí zvýšilo až ve 20. století.
Nutriční složení
Výživovými hodnotami jsou si velmi podobné. Chlorella je nejnabitějším zdrojem chlorofylu vůbec. Spirulina disponuje kompletním spektrem aminokyselin i omega-3 mastnými kyselinami. Obě zelené suroviny se s oblibou kombinují, jelikož se vzájemně doplňují a podporují.
Výživové údaje ve 100 g | Chlorella | Spirulina |
Energetická hodnota | 1369 kJ / 326 kcal | 1463 kJ / 350 kcal |
Tuky | 12 g | 8,2 g |
Sacharidy | 17 g | 15 g |
Vláknina | 12 g | 7 g |
Bílkoviny | 58 g | 60 g |
Jód | 1000 μg | 1800 μg |
Železo | 101 mg | 82,7 mg |
Chlorofyl | 2,5 g | 1,2 g |
Beta-karoten | 135 mg | 165 mg |
Použití a účinky
Mnoho účinků na organismus mají společných. Chlorella je díky své speciální vláknině využívána více pro očistu střev a detoxikaci organismu včetně těžkých kovů. Spirulina je pro svou bezproblémovou stravitelnost určená především k dovyživení buněk. Obě patří mezi potraviny se zásadotvorným účinkem, jež vytváří v těle prostředí nepohodlné pro růst patogenů a napomáhají rovnováze organismu.
- Imunitu (železo, vitamin B12)
- Kontrolu tělesné hmotnosti (spirulina)
- Normální hladinu cukru v krvi (spirulina)
- Tvorbu červených krvinek (železo)
- Tvorbu hemoglobinu (chlorofyl)
- Snížení míry únavy a vyčerpání (železo, vitamin B12)
- Energetický metabolismus (železo)
- Trávení (vysoký obsah vlákniny)
- Růst dětí (jód)
Autor: Michaela Ptáčková