Chlorella vs. Spirulina

Chlorella i spirulina jsou oblíbené zelené (super)potraviny, které mohou obohatit náš jídelníček o řadu prospěšných látek, zvýšit energii, pomoci přibrat či zhubnout, podpořit imunitu a mnoho dalšího. Jak se od sebe liší?
 
blog_chlorellaisfarbetterthanspirulina_op3

Jako kočka a pes

Mají podobnou barvu, obě jsou instantní zeleninou ve formě tablet či prášku, není proto divu, že si je lidé pletou. Jedná se však o jiné typy mikroorganismů.

Chlorella je zelená jednobuněčná řasa s pravým jádrem a silnou buněčnou stěnou, která vyžaduje speciální technologickou úpravu k docílení stravitelnosti.

Kdežto modrozelená spirulina je cyanobakterie bez pravého jádra tvořící mnohobuněčné útvary, snadno štěpitelné trávícími enzymy. I proto je cenově dostupnější, a navíc není tak náročná na pěstitelské podmínky.

Historicky starší záznamy máme o spirulině, kterou používali již staří Aztékové, o chlorelle se povědomí zvýšilo až ve 20. století.

Nutriční složení

Výživovými hodnotami jsou si velmi podobné. Chlorella je nejnabitějším zdrojem chlorofylu vůbec. Spirulina disponuje kompletním spektrem aminokyselin i omega-3 mastnými kyselinami. Obě zelené suroviny se s oblibou kombinují, jelikož se vzájemně doplňují a podporují.

Výživové údaje ve 100 g Chlorella Spirulina
Energetická hodnota 1369 kJ / 326 kcal 1463 kJ / 350 kcal
Tuky 12 g 8,2 g
Sacharidy 17 g 15 g
Vláknina 12 g 7 g
Bílkoviny 58 g 60 g
Jód 1000 μg 1800 μg
Železo 101 mg 82,7 mg
Chlorofyl 2,5 g 1,2 g
Beta-karoten 135 mg 165 mg

Použití a účinky

Mnoho účinků na organismus mají společných. Chlorella je díky své speciální vláknině využívána více pro očistu střev a detoxikaci organismu včetně těžkých kovů. Spirulina je pro svou bezproblémovou stravitelnost určená především k dovyživení buněk. Obě patří mezi potraviny se zásadotvorným účinkem, jež vytváří v těle prostředí nepohodlné pro růst patogenů a napomáhají rovnováze organismu. 

 

Pravidelné užívání Nupreme Chlorella+Spirulina podporuje:
  • Imunitu (železo, vitamin B12)
  • Kontrolu tělesné hmotnosti (spirulina)
  • Normální hladinu cukru v krvi (spirulina)
  • Tvorbu červených krvinek (železo)
  • Tvorbu hemoglobinu (chlorofyl)
  • Snížení míry únavy a vyčerpání (železo, vitamin B12)
  • Energetický metabolismus (železo)
  • Trávení (vysoký obsah vlákniny)
  • Růst dětí (jód)


Autor: Michaela Ptáčková