Chlorella vs. Spirulina

Chlorella i spirulina jsou oblíbené zelené (super)potraviny, které mohou obohatit náš jídelníček o řadu prospěšných látek, zvýšit energii, pomoci přibrat či zhubnout, podpořit imunitu a mnoho dalšího. Jak se od sebe liší?
 
blog_chlorellaisfarbetterthanspirulina_op3

Jako kočka a pes

Mají podobnou barvu, obě jsou instantní zeleninou ve formě tablet či prášku, není proto divu, že si je lidé pletou. Jedná se však o jiné typy mikroorganismů.

Chlorella je zelená jednobuněčná řasa s pravým jádrem a silnou buněčnou stěnou, která vyžaduje speciální technologickou úpravu k docílení stravitelnosti.

Kdežto modrozelená spirulina je cyanobakterie bez pravého jádra tvořící mnohobuněčné útvary, snadno štěpitelné trávícími enzymy. I proto je cenově dostupnější, a navíc není tak náročná na pěstitelské podmínky.

Historicky starší záznamy máme o spirulině, kterou používali již staří Aztékové, o chlorelle se povědomí zvýšilo až ve 20. století.

Nutriční složení

Výživovými hodnotami jsou si velmi podobné. Chlorella je nejnabitějším zdrojem chlorofylu vůbec. Spirulina disponuje kompletním spektrem aminokyselin i omega-3 mastnými kyselinami. Obě zelené suroviny se s oblibou kombinují, jelikož se vzájemně doplňují a podporují.

Výživové údaje ve 100 g Chlorella Spirulina
Energetická hodnota 1369 kJ / 326 kcal 1463 kJ / 350 kcal
Tuky 12 g 8,2 g
Sacharidy 17 g 15 g
Vláknina 12 g 7 g
Bílkoviny 58 g 60 g
Jód 1000 μg 1800 μg
Železo 101 mg 82,7 mg
Chlorofyl 2,5 g 1,2 g
Beta-karoten 135 mg 165 mg

Použití a účinky

Mnoho účinků na organismus mají společných. Chlorella je díky své speciální vláknině využívána více pro očistu střev a detoxikaci organismu včetně těžkých kovů. Spirulina je pro svou bezproblémovou stravitelnost určená především k dovyživení buněk. Obě patří mezi potraviny se zásadotvorným účinkem, jež vytváří v těle prostředí nepohodlné pro růst patogenů a napomáhají rovnováze organismu. 

 

Pravidelné užívání Nupreme Chlorella+Spirulina podporuje:
  • Imunitu (železo, vitamin B12)
  • Kontrolu tělesné hmotnosti (spirulina)
  • Normální hladinu cukru v krvi (spirulina)
  • Tvorbu červených krvinek (železo)
  • Tvorbu hemoglobinu (chlorofyl)
  • Snížení míry únavy a vyčerpání (železo, vitamin B12)
  • Energetický metabolismus (železo)
  • Trávení (vysoký obsah vlákniny)
  • Růst dětí (jód)


Autor: Michaela Ptáčková

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení