Nutriční bohatství spiruliny spočívá ve vysokém obsahu chlorofylu, vitamínů, minerálních látek, omega-3 mastných kyselin a kompletním spektru aminokyselin včetně esenciálních. Roste v čistých, alkalických vodách subtropických a tropických oblastí Asie, Afriky, Jižní a Střední Ameriky. Ke svému růstu potřebuje velmi slunečné prostředí.
Mnozí nutriční odborníci ji považují za nejsilnější superpotravinu na planetě a původně měla být součástí řešení chronické podvýživy v chudých oblastech světa.
Na trhu se setkáme se dvěma druhy, platensis a maxima, zpracovanými do podoby prášku nebo tablet. Lze ji užívat samostatně nebo přidat do smoothie, salátu, rizota apod. Stejně jako chlorella je skvělým záložním zdrojem zeleniny např. při cestování, na oslavách či v práci.
Zdroj bílkovin - ano, či ne?
Obsah bílkovin ve spirulině je přes 60 %, což je i oproti živočišným zdrojům obrovský podíl. Reálně bychom ale neměli konzumovat více než několik gramů denně, proto jako zdroj proteinů není příliš významná.
Zdravotní účinky
- Chrání buňky před oxidačním stresem
- Pomáhá snižovat krevní cukr a cholesterol
- Posiluje přirozenou obranyschopnost
- Dodává energii a vitalitu
- Snižuje chuť na sladké a pomáhá při hubnutí
Spirulinu mají v oblibě především ti, kteří sportují, chtějí docílit optimální váhy (zhubnout či přibrat), podpořit imunitu, doplnit železo, jód a vitamíny skupiny B.
Autor: Michaela Ptáčková