Dojení krav je doloženo již od 3. tisíciletí př. n. l. V některých kulturách se konzumace mléka pro denní potřeby nerozvinula vůbec. Reklamní masírka minulého režimu nutila přesvědčení, že bez něj to nejde. Ale vše je o rovnováze.
A ta kráva mléko dává
Kravské je pro lidi nejhůře stravitelné a čím více je průmyslově zpracované, tím hůře. Může to vést k trávicích problémům, alergiím a zánětům. Schopnost štěpit laktózu (mléčný cukr) velmi klesá po 5. roce života. S tím nám pomůže proces fermentace, ale někdy ho výrobci šidí a zkracují. Potíž může být i bílkovina kasein, která je téměř totožná s lepkem. Studie na myších ukázala, že pokud měly kasein ve stravě do 10 %, nevytvořily se u nich nádory. Nezpracované syrové mléko (přímo od krávy, z mlékomatu) obsahuje živé enzymy, probiotika a imunoglobuliny, zdravé tuky a je tak zvanou kompletní potravinou, nejsnáze stravitelnou a přínosnou pro zdraví, zvláště od krav z pastvy. Rizika spojená s jeho konzumací jsou velmi, velmi nízká. Přesto většina mléka podléhá pasterizaci, při níž jsou enzymy a látky podporující imunitu zničeny, bílkoviny denaturovány a obsah vitamínů a minerálních látek snížen o 20-70 %. Ale je to stále lepší než trvanlivé mléko, procházející vysokými teplotami a tlakem při homogenizaci. Nejsmutnějším faktem na produkci kravského mléka je ten, že příroda ho stvořila pro telata, která jsou však v konvenčních chovech ihned odstavena od matky a živena umělou výživou. Mnozí lidé dokonce ani neví, že mléko se netvoří jen tak, ale až po porodu.
Kozí je skoro jako od mámy
Lidskému mléku je složením nejpodobnější kozí, i když chuť je odlišná. Z hlediska tradiční čínské medicíny podporuje element kovu, který souvisí s plícemi, střevy a kůží, proto funguje jako léčebná strava při jejich onemocnění. I pro náhradní výživu miminek a příkrmy batolat je vhodnější.
Rostlinné alternativy
Nejrozšířenější je ze sóji a s ní by se to nemělo přehánět kvůli hormonální rovnováze. Navíc trvanlivé výrobky jsou často plné přídatných látek a celý proces výroby nespočívá v probuzení života v ořechu či semínku. Ovesné, mandlové, konopné a makové si lze snadno vyrobit doma, stačí suroviny namočit, rozmixovat s vodou a přecedit anebo použít jako základ ořechové máslo. Čerstvé je pro zdraví vždy lepší volbou a jako u všeho rozhoduje zkonzumované množství.