Pijete mléko? A jaké?

Dojení krav je doloženo již od 3. tisíciletí př. n. l. V některých kulturách se konzumace mléka pro denní potřeby nerozvinula vůbec. Reklamní masírka minulého režimu nutila přesvědčení, že bez něj to nejde. Ale vše je o rovnováze.

shutterstock_594193979

logo A ta kráva mléko dává 

 Kravské je pro lidi nejhůře stravitelné a čím více je průmyslově zpracované, tím hůře. Může to vést k trávicích problémům, alergiím a zánětům. Schopnost štěpit laktózu (mléčný cukr) velmi klesá po 5. roce života. S tím nám pomůže proces fermentace, ale někdy ho výrobci šidí a zkracují. Potíž může být i bílkovina kasein, která je téměř totožná s lepkem. Studie na myších ukázala, že pokud měly kasein ve stravě do 10 %, nevytvořily se u nich nádory. Nezpracované syrové mléko (přímo od krávy, z mlékomatu) obsahuje živé enzymy, probiotika a imunoglobuliny, zdravé tuky a je tak zvanou kompletní potravinou, nejsnáze stravitelnou a přínosnou pro zdraví, zvláště od krav z pastvy. Rizika spojená s jeho konzumací jsou velmi, velmi nízká. Přesto většina mléka podléhá pasterizaci, při níž jsou enzymy a látky podporující imunitu zničeny, bílkoviny denaturovány a obsah vitamínů a minerálních látek snížen o 20-70 %. Ale je to stále lepší než trvanlivé mléko, procházející vysokými teplotami a tlakem při homogenizaci. Nejsmutnějším faktem na produkci kravského mléka je ten, že příroda ho stvořila pro telata, která jsou však v konvenčních chovech ihned odstavena od matky a živena umělou výživou. Mnozí lidé dokonce ani neví, že mléko se netvoří jen tak, ale až po porodu.     

logo Kozí je skoro jako od mámy

 Lidskému mléku je složením nejpodobnější kozí, i když chuť je odlišná. Z hlediska tradiční čínské medicíny podporuje element kovu, který souvisí s plícemi, střevy a kůží, proto funguje jako léčebná strava při jejich onemocnění. I pro náhradní výživu miminek a příkrmy batolat je vhodnější.      

logo Rostlinné alternativy

 Nejrozšířenější je ze sóji a s ní by se to nemělo přehánět kvůli hormonální rovnováze. Navíc trvanlivé výrobky jsou často plné přídatných látek a celý proces výroby nespočívá v probuzení života v ořechu či semínku. Ovesné, mandlové, konopné a makové si lze snadno vyrobit doma, stačí suroviny namočit, rozmixovat s vodou a přecedit anebo použít jako základ ořechové máslo. Čerstvé je pro zdraví vždy lepší volbou a jako u všeho rozhoduje zkonzumované množství.