Domácí lékárna na suchý a vlhký kašel

Kašel je reflexní reakce těla, jak uvolnit dýchací cesty a chránit plíce před škodlivými částicemi nebo mikroby. Může nás však pěkně potrápit, zvlášť když nevíme, co na kašel suchý a co na vlhký. Přitom naše spíž bývá plná účinných přírodních medikamentů, aby se nám ulevilo a nemuseli jsme hned chvátat do lékárny.

shutterstock_1117577378

logo Sucho jako v poušti

Suchý kašel je potřeba nejdříve zvlhčit. Pomůže přepuštěné máslo (ghí), kozí mléko, med, mandle, krůtí, králičí a kachní maso, vývar z kostí, vejce, houby, kulatozrnná rýže, bílé fazole, špenát, mrkev, petržel, celer, fenykl a z ovoce rozvar z hrušek, liči, datle a fíky. Mnozí z nás si jistě vybaví, že maminka do sklenice vrstvila kolečka cibule a prokládala cukrem či medem a po odstání jsme puštěnou šťávu užívali po lžičkách. Někdo přidává i nakrájený česnek, čímž se síla šťávy ještě znásobí. Zkuste to, funguje to náramně. Vhodné jsou slizotvorné byliny jako sléz, sporýš, prvosenka a podběl, z nichž lze připravit nálev, vždy čerstvý. Z čínských hub je prospěšná rosolovka a Jidášovo ucho. Vyhneme se kyselým potravinám. Kyselá chuť dle tradiční čínské medicíny svírá, což je u všech typů akutních onemocnění kontraproduktivní. Také pikantní jídlo či byliny mohou být v tomto případě dráždivé.

logo Vlhko jako v bažině

Pikantní potraviny typu křen, hořčice, česnek a zázvor upotřebíme hlavně u kašle vlhkého. Stejně tak koření jako oregano, tymián, rozmarýn, máta či saturejka. Mezi odhleňující potraviny patří ječné kroupy, slzovka, fazole mungo a adzuki, houba shiitake. Vyhneme se cukru, konvenčním mléčným produktům, džusům a sladkým nápojům, jinak můžeme využít stravu jako na kašel suchý, jež obecně podporuje plíce, zvláště pokud se nám těžko vykašlává. Kašel se obvykle zhoršuje mezi 3. a 5. hodinou ranní, kdy se dle orgánových hodin vlády ujímají plíce. Na noc je proto výhodné dát si teplé kozí mléko s medem, které pomůže i s usnutím.