Tři méně známé oleje, které stojí zato jíst

Salátová sezóna je v plném proudu a většina lidí používá do zálivek nejrozšířenější olivový olej, fajnšmekři pak olej z pražených dýňových semínek. Na výběr však máme z mnoha dalších druhů, které ve studené kuchyni oceníme. Které z nich by pro své zdraví prospěšné účinky neměly uniknout naší pozornosti?

 

logo Ostropestřec mariánský

shutterstock_301353650

Bodláku podobná bylina lidového léčitelství má bílé skvrny na lístcích, které dle legendy pochází z mléka Panny Marie. Používal se pro ochranu a očistu jater při otravách, podporu tvorby žluče pro dobré trávení i tvorbu mateřského mléka. Může být alergenem. Z hlediska tradiční čínské medicíny pomáhá uvolňovat stagnující energii jater, a tím rozproudit tok energie čchi v celém těle. Zablokovaná játra mohou být příčinou migrény, pocitu knedlíku v krku, bolestivé menstruace, cyst a jiných útvarů na ženských pohlavních orgánech, bobkovité stolice, návalů horka v horní polovině těla a zároveň studených končetin. Za studena lisovaný olej ze semen ostropestřce nemá sice tak silné účinky jako bylinné extrakty, ale i tak je prospěšný a má lahodnou chuť. Lze ho cíleně užívat 1-2 lžičky nalačno nebo přidat do jídla.

 

logo Konopí seté

shutterstock_714208396

Tato tradiční užitková plodina je zkrátka dokonalá. Její semínka nejenže obsahují všechny aminokyseliny pro stavbu bílkovin, ale také protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny v ideálním poměru k omega-6 mastným kyselinám, což najdeme pouze u několika dalších semen. Za studena lisovaný konopný olej se tak řadí k nejzdravějším olejům na světě. Obvykle máme těchto tuků ve stravě nedostatek, což může vést ke vzniku zánětu v těle, a tím i nemoci. Klasické doplňky stravy omega-3 mastných kyselin jsou z rybího tuku, což v dnešní době, kdy je voda čím dál více zněčištěná chemikáliemi a ryby akumulují toxiny ve svém těle, nemusí být výhra. Oříšková chuť konopného oleje je oproti tomu snadnou formou, jak si příjem zdravých tuků navýšit a prospět srdci, mozku a imunitě.

 logo Mák setý

shutterstock_188794307

Za studena lisovaný olej ze zralých semen máku má jemnou vůni i chuť a je ceněný především pro vysoký obsah minerálních látek a vitamínů. Dle tradiční čínské medicíny vyživuje kosti a krev a uklidňuje. Je vhodný i pro horkokrevné typy. V kosmetice se uplatňuje pro suchou kůži se sklony k zánětu. Nežlukne tak rychle jako jiné oleje, ale i tak je lepší uchovávat ho v lednici stejně jako ty předešlé.