Tři méně známé oleje, které stojí zato jíst

Salátová sezóna je v plném proudu a většina lidí používá do zálivek nejrozšířenější olivový olej, fajnšmekři pak olej z pražených dýňových semínek. Na výběr však máme z mnoha dalších druhů, které ve studené kuchyni oceníme. Které z nich by pro své zdraví prospěšné účinky neměly uniknout naší pozornosti?

 

logo Ostropestřec mariánský

shutterstock_301353650

Bodláku podobná bylina lidového léčitelství má bílé skvrny na lístcích, které dle legendy pochází z mléka Panny Marie. Používal se pro ochranu a očistu jater při otravách, podporu tvorby žluče pro dobré trávení i tvorbu mateřského mléka. Může být alergenem. Z hlediska tradiční čínské medicíny pomáhá uvolňovat stagnující energii jater, a tím rozproudit tok energie čchi v celém těle. Zablokovaná játra mohou být příčinou migrény, pocitu knedlíku v krku, bolestivé menstruace, cyst a jiných útvarů na ženských pohlavních orgánech, bobkovité stolice, návalů horka v horní polovině těla a zároveň studených končetin. Za studena lisovaný olej ze semen ostropestřce nemá sice tak silné účinky jako bylinné extrakty, ale i tak je prospěšný a má lahodnou chuť. Lze ho cíleně užívat 1-2 lžičky nalačno nebo přidat do jídla.

 

logo Konopí seté

shutterstock_714208396

Tato tradiční užitková plodina je zkrátka dokonalá. Její semínka nejenže obsahují všechny aminokyseliny pro stavbu bílkovin, ale také protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny v ideálním poměru k omega-6 mastným kyselinám, což najdeme pouze u několika dalších semen. Za studena lisovaný konopný olej se tak řadí k nejzdravějším olejům na světě. Obvykle máme těchto tuků ve stravě nedostatek, což může vést ke vzniku zánětu v těle, a tím i nemoci. Klasické doplňky stravy omega-3 mastných kyselin jsou z rybího tuku, což v dnešní době, kdy je voda čím dál více zněčištěná chemikáliemi a ryby akumulují toxiny ve svém těle, nemusí být výhra. Oříšková chuť konopného oleje je oproti tomu snadnou formou, jak si příjem zdravých tuků navýšit a prospět srdci, mozku a imunitě.

 logo Mák setý

shutterstock_188794307

Za studena lisovaný olej ze zralých semen máku má jemnou vůni i chuť a je ceněný především pro vysoký obsah minerálních látek a vitamínů. Dle tradiční čínské medicíny vyživuje kosti a krev a uklidňuje. Je vhodný i pro horkokrevné typy. V kosmetice se uplatňuje pro suchou kůži se sklony k zánětu. Nežlukne tak rychle jako jiné oleje, ale i tak je lepší uchovávat ho v lednici stejně jako ty předešlé.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení