Vitamín C - nutnost, či zbytečnost?

Je podzim a s ním přichází věčné téma – jak posílit imunitu, abychom nepodlehli všudypřítomným virózám. Oblíbeným způsobem je užívání doplňku s vitamínem C. Ale je to opravdu nutné? A účinné? Existují i rizika?

shutterstock_643250611

Esenciální čili nepostradatelný

Vitamín C (kyselina askorbová) je významný antioxidant, který chrání buňky. Narozdíl od jiných savců si jej lidské tělo neumí vytvořit a spolu s primáty a morčaty jsme odkázaní na jeho příjem zvenčí. Má mnoho funkcí, podílí se na utváření genů, je nezbytný pro zdravé kosti, zuby, srdce, cévy a nervy. Syntetický se využívá jako konzervant v potravinářství. Nedostatek vitamínu C se může projevit sníženou imunitou, únavou, anémií, krvácivostí, otoky kloubů nebo problémy s kůží, a souvisí i se vznikem civilizačních chorob, jako je cukrovka. Stres, kouření, infekce, popáleniny, ale i velká fyzická zátěž vyžadují jeho vyšší příjem. Jak si ho vhodně zajistit?  

Jídlo nebo doplňky?

V dnešní době se nemusíme bát, že bychom neměli k dispozici potraviny s vitamínem C. Mezi nejbohatší zdroje patří černý rybíz, šípky, rakytník, jahody, brokolice, kapusta, petržel, pepř, kiwi, pomeranč, papaya či ananas. Zapomeňme však na upřednostňování některých potravin, zvláště těch exotických, litry citrusového freshe nic nedoženeme! Naopak, takovým množstvím se velmi zatíží játra a ledviny a pro někoho s citlivým žaludkem je to tabu úplně. Pestrá strava je základ a tou bychom měli pokrýt doporučené denní množství. Pokud však spadáme do výše zmíněných kategorií nebo pociťujeme některé z příznaků deficitu, není od věci zvážit suplementaci.

Drahé čůrání    

Nabízí se využití přírodních doplňků vitamínu C ve formě prášku či kapslí, což bývají výtažky z plodů nebo jen rozemleté sušené ovoce. Přírodní forma je určitě plus, faktem však je, že vitamín C získaný trávením je z valné většiny vyloučen močí. O syntetické formě v šumivých tabletách nemluvě. Rozpustit si jednorázově dvě lžičky aceroly ve sklenici vody tedy není úplně efektivní a investované peníze doslova vyčůráme.

Zázračné liposomy 

Revoluci ve světě doplňků stravy představují liposomální vitamíny. Liposomy chrání funkční obsah před působením trávicího traktu a jelikož jsou identické s buněčnou stěnou, doručí ho přímo do buňky. Díky tomu dosahují maximální využitelnosti a nezatěžují jednotlivé orgány. Mohou být tekuté nebo sušené. Na první pohled zjistíme, že v tekuté formě jsou konzervanty, zlepšovače chuti a po otevření musí být skladovány v lednici. K její výrobě je obvykle zapotřebí vysokých teplot a tlaku. Tyto nevýhody odpadají v případě praktických sušených produktů v kapslích a z uvedených možností se jeví jako top volba, jelikož nemají žádné potenciální vedlejší účinky a jejich stravitelnost, resp. využitelnost přímo pro buňky našeho těla je více než 95 %.