Na co je dobrý Ostropestřec mariánský?

shutterstock_678280252 (1)

Nejdříve si pojďme říct, že Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá nebo dvouletá bylina, která vypadá a vlastně i je bodlákem. Dorůstá asi metrové výšky a na konci léta se z jeho purpurově červených květů vyvinou plody, které se pak sklízí. Ostropestřec mariánský má blahodárné účinky na játra. Přídomek „mariánský“ údajně souvisí se starou legendou, podle níž vznikly bílé skvrny na lístcích z mléka Panny Marie.

 Pozitivní účinek na játra je přisuzován skupině flavonolignanů komplexně nazývaných silymarin. Jeho objev a název je přisuzován H. Wagnerovi, a to teprve v roce 1968. Další studie ukázaly, že silymarin se skládá ze tří izomerických sloučenin – silybinin, silydianin a silychristin. Objev účinné látky i název jsou tedy poměrně mladé, ale blahodárné účinky ostropestřce byly známé a využívané již tisíce let zpět. A k čemu všemu je nám tedy prospěšný?

 Ostropestřec přispívá k normálnímu trávení, pročišťuje a podporuje správnou funkci jater. Dokonce může napomáhat v regeneraci již nemocných jater. Přikládají se mu i pozitivní účinky na žlučník, ledviny a celkovou obranyschopnost organismu.

Schválená zdravotní tvrzení v rámci EU pro ostropestřec mariánský:

  • přispívá k normálnímu trávení a funkci jater, pročišťuje
  • jedná se o antioxidant
  • vyrovnává hladinu cukru v krvi
  • udržuje normální činnost srdce
  • podporuje přirozenou obranyschopnost – odolnost

 

logo Základem je olej a pokrutina

Ostropestřec mariánský NUPREME pochází od českého pěstitele a zpracovatele. V naší nabídce máme olej a drcený granulovaný plod. Olej je lisovaný zastudena a po odstranění sedimentů a filtraci se stáčí do lahví. Je vynikající zejména do studené kuchyně.

 

Zbytek suroviny, po vylisování oleje, tzv. pokrutina se dále zpracovává, drtí a následně granuluje. Celý proces je velmi šetrný a surovina pouze minimálně přichází do styku s kovem, který je v takovém případě povrchově upraven speciálním nátěrem pro styk s potravinou. Kov totiž urychluje degradaci silymarinu, proto je šetrnost zpracovatelského procesu velmi důležitá. Drcený granulovaný plod neobsahuje žádné přidané látky a obsahuje maximální množství silymarinu, tedy přibližně 3 %. Granulát zároveň obsahuje minimální množství oleje či vlhkosti, proto je velmi stabilní a expirace je 24 měsíců. Silymarin navíc z granulí nevyprchává, je neměnný a stálý.