Jaký je správný pitný režim?

shutterstock_2155405661 - menší

logo Fermentace a očista těla

Detox, ochrana před volnými radikály, vyloučení látek pro tělo zbytečných. To všechno jsou procesy, které lidské tělo vykonává každý den. Příroda nám k tomu nadělila skvělé nástroje:

Látky, které organismus už nepotřebuje, se jednoduše rozpustí ve vodě a vyloučí společně s močí nebo stolicí. První krokem očisty je tedy dodržování zásad dostatečného pitného režimu.

logo Kolik pít, čeho a kdy?

  • “Správné” množství tekutin může být pro každého jiné. Závisí totiž na tělesné konstituci, hmotnosti i zdravotním stavu. Platí ale jednoduchá orientační rovnice:

celkové množství tekutin za den = 40 ml x kg tělesné hmotnosti

Tou tělesnou hmotností se ovšem rozumí ta vaše ideální. Pro člověka s výraznou nadváhou proto raději odečtěte přebytečné kilogramy. Jinak by získaný výsledek byl příliš vysoký a zbytečně bychom zatěžovali ledviny. Stejně tak v případě výrazné podváhy vody naopak přidejte.

  • Jednorázová “dávka” vody by měla být max. 0,25 - 0,3 l.

Klidně můžete tekutiny přes den po douškách pocucávat, stejně jako vypít vždycky skleničku či obsah menší lahve. Poté by měla ideálně následovat minimálně půlhodinová pauza. Pokud tedy nechcete mít v břiše “žáby”. Vždyť i odborníci se shodují, že pití většího množství studené vody přetěžuji žaludek.

Na doplňování tekutin je lepší myslet hned od rána. Pokud pít pozapomínáme, a doháníme to až večer větším množstvím vody (nebo ještě hůře třeba piva “na žízeň”), zatěžujeme příliš samotné ledviny i zbytek organismu.

  • Proč nepít jen vodu?

S průpovídkou “voda není dobrá v botách, natož v žaludku” sice úplně nesouhlasíme. Voda, ta obyčejná, pramenitá (nebo s nízkým obsahem minerálních látek) by měla tvořit základ celého pitného režimu. To ale neznamená, že neexistují i další zdravé nápoje.

 

nápoje nevhodné pro pitný režim

důvod

vhodná náhrada

káva

odvodňují organismus

maté nebo zelený čaj,
ideálně fermentované

černý čaj

alkoholické nápoje

fermentovaný čaj

vlažný bylinkový čaj

výluh z ovoce nebo bylin

komerční energetické nápoje

slazené nápoje

vyvolávají pocit žízně

 

Nápoje jsou naopak často opomíjenou součástí stravy. Přitom k její pestrosti a vyváženosti velmi přispívají. Stejně, jako část vody získáváme ze stravy (třeba z polévky), tak některé přínosné živiny získáváme i z nápojů.

Bylinkový čaj nebo přirozeně fermentovaný nápoj, zařazené do pitného režimu, obohatí naši stravu třeba právě o hodnotné látky harmonizující trávení.

  • Ideální chuť běžných nápojů

Nikoli sladká, ale mírně kyselá nebo nahořklá chuť jsou těmi ideálními. Takový nápoj totiž vedle zavodnění organismu zažene i (někdy falešný) pocit žízně.

Naopak cukry i sůl pocit žízně vyvolávají. Je to logické, vždyť pitný režim slouží v našem těle i k regulaci všech minerálních látek (i cukrů). Jenže často nás ženou k pití až nepřiměřeně velkého objemu tekutin. Pokud popíjíme trvale sladké nápoje (a sem patří i většina smoothie a džusů), zaplétáme se do nekonečného kruhu žízně a jejího zahánění. Konečným efektem je jen příjem velkého množství cukru, ale organizmus stále samotné vody dost nemá. Musí ji totiž použít k vyplavení té přemíry cukru v krvi.

logo Kombucha jako perfektní součást zdravého pitného režimu

  • 0,4 l je ideální dávka tekutin na cca hodinu
    • proto je skvělá jako nápoj k jídlu, do kanceláře i na cesty
  • dodává tělu tekutiny, neodvodňuje
    • díky mírnému povzbudivému účinku ideální náhrada kávy nebo silného černého čaje (více v dalším článku)
  • mírně kyselkavá chuť zažene žízeň
  • s nízkým obsahem cukru
  • přirozená harmonizace trávení

Autorka: Lenka Sobková