Temná stránka cereálií

 Denně řešíte, co dětem připravit ke snídani, aby to stále nebyl chleba s něčím, a proto jim občas naservírujete cereální lupínky, kterých se v obchodě dožadují, neb je lákají pestré postavičkami na obale, a nám rodičům slibují zdravou svačinku díky obohacující složce v podobě syntetických vitamínů?

shutterstock_1082721293 (kopie)

Slovo cereální vzbuzuje dojem zdravého pokrmu. V potravinářství se však takto označuje vše, co je vyrobené z obilovin. Tedy i výživově bezcenný bílý rohlík. Ani podle barvy pečiva se nelze řídit, bývá pouze obarvené. Vícezrnné musí obsahovat pouze 5 % jakékoli jiné obiloviny, až celozrnné zaručuje nejméně 80 % mouky z celých zrn. To je minimum, po kterém bychom měli sáhnout. Top volbou pro naše střeva je pečivo kváskové, k jehož výrobě se nepoužívají kvasnice.

Cereální sladkosti bývají plné cukru, fruktózového sirupu, umělých aromat a palmového oleje, jehož výroba je ekologickou katastrofou. Neslazené kukuřičné lupínky mívají zase enormní množství soli. Takže co s tím? Vyrobte si domácí granolu spolu s dětmi! Příprava je jednoduchá, můžete obměňovat ingredience a vyrobit ji do zásoby. Inspirujte se naším receptem s mochyní peruánskou, sladkokyselým ovocem nabitým vitamínem C a železem.

logo Domácí granola od NUPREME

  • 500 g ovesných vloček
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g mandlových plátků
  • 50 g sušené moruše bílé
  • 50 g sušené mochyně peruánské
  • 5 lžic chia semínek
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • javorový sirup a kokosový cukr

Ořechy namočte na 8 h, poté nasekejte. Připravte si plech s pečicím papírem a předehřejte troubu na 150 °C. V míse smíchejte suché ingredience, přidejte rozpuštěný kokosový olej a sladila dle chuti, promíchejte, dejte na plech a pečte cca 20 minut. V průběhu pečení jednou promíchejte, nechte vychladnout a uskladněte v uzavřené dóze.