Temná stránka cereálií

 Denně řešíte, co dětem připravit ke snídani, aby to stále nebyl chleba s něčím, a proto jim občas naservírujete cereální lupínky, kterých se v obchodě dožadují, neb je lákají pestré postavičkami na obale, a nám rodičům slibují zdravou svačinku díky obohacující složce v podobě syntetických vitamínů?

shutterstock_1082721293 (kopie)

Slovo cereální vzbuzuje dojem zdravého pokrmu. V potravinářství se však takto označuje vše, co je vyrobené z obilovin. Tedy i výživově bezcenný bílý rohlík. Ani podle barvy pečiva se nelze řídit, bývá pouze obarvené. Vícezrnné musí obsahovat pouze 5 % jakékoli jiné obiloviny, až celozrnné zaručuje nejméně 80 % mouky z celých zrn. To je minimum, po kterém bychom měli sáhnout. Top volbou pro naše střeva je pečivo kváskové, k jehož výrobě se nepoužívají kvasnice.

Cereální sladkosti bývají plné cukru, fruktózového sirupu, umělých aromat a palmového oleje, jehož výroba je ekologickou katastrofou. Neslazené kukuřičné lupínky mívají zase enormní množství soli. Takže co s tím? Vyrobte si domácí granolu spolu s dětmi! Příprava je jednoduchá, můžete obměňovat ingredience a vyrobit ji do zásoby. Inspirujte se naším receptem s mochyní peruánskou, sladkokyselým ovocem nabitým vitamínem C a železem.

Domácí granola od NUPREME

  • 500 g ovesných vloček
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g mandlových plátků
  • 50 g sušené moruše bílé
  • 50 g sušené mochyně peruánské
  • 5 lžic chia semínek
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • javorový sirup a kokosový cukr

Ořechy namočte na 8 h, poté nasekejte. Připravte si plech s pečicím papírem a předehřejte troubu na 150 °C. V míse smíchejte suché ingredience, přidejte rozpuštěný kokosový olej a sladila dle chuti, promíchejte, dejte na plech a pečte cca 20 minut. V průběhu pečení jednou promíchejte, nechte vychladnout a uskladněte v uzavřené dóze. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení