Zázrak jménem fytonutrienty

Jak název napovídá, jedná se o biologicky aktivní látky nacházející se pouze v rostlinách. Stojí za jejich barvami, chutí a pachem a chrání je před nemocemi a škodlivými vlivy prostředí. Stejně tak mohou chránit i nás, stačí jediné jíst rostlinnou stravu. Ale bohužel, bílý rohlík a knedlíky se do toho nepočítají! Nejvíce jich najdeme v čerstvých či fermentovaných potravinách, bylinkách a koření.

 shutterstock_722718097

logo Rostlinná lékárna

V každé části rostliny jsou tisíce látek s širokou paletou účinků na lidské tělo, např. zamezují ukládání cholesterolu v cévách, ochraňují zrak, jsou protizánětlivé, mají protinádorové účinky, chrání buňky před poškozením volnými radikály atd. Navzájem se doplňují a potencují, proto je výhodnější konzumovat je formou přirozené stravy než doplňovat jednu konkrétní, často syntetickou látku v pilulce. Přírodních doplňků stravy s šetrným zpracováním suroviny se to netýká, ty naopak mohou být praktickou alternativou.

logo Ovoce vs zelenina

Ovoce je přirozeně sladké, proto většina lidí nemá potíže s jeho dostatečným příjmem. Se zeleninou to bývá horší, natož s ořechy, semínky či luštěninami, které by se měly předem namočit, aby byly co nejlépe stravitelné a získali jsme z nich co nejvíce. Zelenina by však měla nad ovocem vždy převažovat, přemíra ovocného cukru škodí játrům. Obecně je důležité mít pestrou stravu, jíst dle sezóny a svého konstitučního typu a mít kvalitní zdroje.

logo Blokátory

Dalším aspektem je vyhnout se látkám, které blokují fytonutrienty. Patří k nim mléčné výrobky, takže mléko v kávě nebo sýry k vínu brzdí účinky antioxidantů. To samozřejmě neznamená, že bychom si to měli odpírat, ale jako u všeho je fajn hledat rovnováhu. 

logo Jak zvýšit příjem fytonutrientů    

Do smoothie přidáme vždy listovou zeleninu a případně kakao, to zamaskuje vše a je také plné antioxidantů. Instantní kávu vyměníme za poctivou klasiku. Cuketový perník, mrkvový koláč, brownies z červené řepy nebo fazolí jsou skvělé dezerty. Vysadíme si kadeřávek a připravíme z něj v troubě křupavé chipsy. Koupíme si chlorellu či spirulinu slisovanou do tablet a ideálně rozkoušeme po jídle. Konvenční voňavky vyměníme za čisté esenciální oleje.