Naše ambasadorka Anny Lužná nám zaslala recept na třešňovou marmeládu a my si ho prostě nemohli nechat jenom pro sebe! Tak se nechte inspirovat a dejte nám vědět, jak se marmeláda povedla.
Annin recept:
Vždy jsem nechápala, proč se do marmelády z ovoce, které je tak krásně slaďoučké dává tolik cukru. Na otázku proč mi přicházely odpovědi typu prostě se to tak dělá, ať se to
nezkazí apod.. Už je to to pár let, co se zajímám o to, jak žít zdravěji, přirozeněji, co jíst a co naopak nejíst. Marmeládám s kily cukru se už vyhýbám. Tenhle recept je kouzelný v tom, že na konci máte nejen marmeládu (džem) i ovocnou šťávu a nemusíte se bát nic z toho dát i těm nejmenším (moje 8 měsíční dcerka to smlsla jako malinu).
Potřebujeme:
3kg třešní
1/2 lžička himalájské soli (vytahuje sladkou chuť z ovoce, když se vám bude zdát málo sladká, přidejte ještě trochu soli)
4 lžíce kokosového cukru (na ovonění)
pektin (volitelně)
2 ks skořice vcelku
Varianta 1: 10 lístků máty (svěží na jarní, letní mlsání)
Varianta 2: 1 ks badyán, 1 lžíce nadrceného anýzu (skvělá pro podzimní a zimní období)
Postup:
Vypeckujte si třešně (tohle je nejzdlouhavější část receptu, používáme na to ruční odpeckovač s kterým to jde o kus líp a rychleji).
Do hrnce k třešním přidejte zbytek surovin, promíchejte a nechte přes noc naložené. Koření je dobré si dát buď do plátěného pytlíčku nebo mít dobře spočítané ať před
rozmixováním vše vytáhneme.
Přiveďte k varu a pak za občasného promíchání nechte pod pokličkou probublávat 2,5 hodiny. V téhle fázi ochutnejte a když se vám bude zdát málo sladká, přidejte
ještě trochu soli.
Připravte si sklenice, musí být opravdu čisté a nahřáté ať neprasknou. Já umyté sklenice plním do 1/3 horkou vodou a obrátím víčkem dolů, před nalitím marmelády
je ještě propláchnu trochou rumu. Vytáhněte koření. Naběračkou odeberte šťávu. Čím víc vám půjde odebrat, tím bude marmeláda hustší, musíte mít pocit jakoby tam už žádná šťáva nezůstala. Vůbec nevadí, když ve šťávě bude i pár kousků třešní.
Rozmixujte. Já nechávám pár sklenic s kousky a zbytek rozmixuji na hladkou marmeládu. Když bude marmeláda moc řídká přidejte pektin (dle návodu na obalu)
Naplňte sklenice a sterilizujte 30 min.
Šťávu buď spotřebujte do pár dnů nebo taky zavařte.
Dobrou chuť!
Autor: Anny Lužná