Pomazánka z buráků u nás za poslední roky zdomácněla a našla si své místo nejen v jídelníčku sportovců, ale i u běžných konzumentů, vegetariánů a příznivců zdravé stravy. Předně je nutné říct, že se legislativně nejedná o máslo, ale o krém či pomazánku, ale teď už k věcem, které nás zajímají.
Co jsou to vlastně arašídy?
Pravým názvem podzemnice olejná, alias arašídy, jsou z botanického pohledu luštěniny a ne oříšky. Burákový krém má proto podobné pozitivní vlastnosti jako třeba čočka či cizrna:
- vysoký obsah bílkovin s řadou esenciálních aminokyselin
- zdroj mono nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny olejové, která přispívá ke snížení "špatného cholesterolu" LDL a zvýšení hladiny HDL "hodného cholesterolu" v krvi
- zdroj polynenasycených mastných kyselin omega 3, ale zejména omega 6, na což je třeba dát si pozor, viz náš článek „Arašídové máslo, negativní účinky“
- vysoký obsah rezistentních škrobů, které prospívají našemu trávení a celému mikrobiomu
- nízký glykemický index
- nízký obsah sacharidů
Jak se vyrábí kvalitní arašídový krém?
Nejdůležitější je konzistentnost ve všech fázích výroby, a to od pěstování, skladování, pražení, mletí, prostě na všem záleží. Naším cílem je, nabízet konstantní kvalitu našich arašídových krémů po celý rok. Někdy se může lišit lehce barva, ale chuť, vůně, konzistence by měly být stále velmi podobné.
Absolutním základem je kvalitní surovina. Ta v našich krémech, je původem z Argentiny a jedná se o konkrétní odrůdu, kterou jsme vybrali po dlouhém testování. Zde totiž záleží na velikosti arašídů a na obsahu tuků, které jsou hlavním faktorem jemnosti krému.
Arašídy pražíme na sucho, bez olejů a je to opět jeden z klíčových okamžiků, které významně ovlivňují výslednou kvalitu. Zde musíme být opravdu přesní a pečliví.
Dalším důležitým krokem je samotné mletí arašídů. Musí se hlídat rychlost mletí a teplota vznikajícího krému. Pokud určitou teplotu překročíme, může dojít k fatální změně chuti.
Krémy plníme do skleněných obalů, aby se zachovala jejich kvalita a stabilita. Krém musí mít dostatečné množství tuků, které produkt zakonzervují.
Jak tedy poznáme kvalitní arašídové máslo?
-
Je vyrobené pouze z arašídů
Povolené je malé množství soli. Jakákoliv plnidla, přídatné látky včetně cukru, umělých sladidel, olejů, škrobu, emulgátorů apod. jsou nepřípustná. Čtěte prosím pozorně etikety a pokud ve složení naleznete něco jiného než arašídy, buďte opatrní.
-
Skvělá chuť
Plná krémová chuť může měnit tóny od lehké slanosti až do sladka či karamelova.
-
Nadýchaná konzistence
Arašídový krém by měl být polotekutý a ideálně nadýchaný jako obláček. Po otevření je zpravidla nutné promíchat horní vrstvu oleje s arašídovou sušinou, která se usazuje níže. Je to normální jev a vlastnost arašídového krému. Pokud by byl krém i po delší době jednotný, je pravděpodobné, že byl nějakým způsobem dále upraven chemií.
-
Arašídové máslo musí krásně vonět
Kvalitní buráková pomazánka vás zaujme krásnou vůni čerstvých arašídů. Nesmíte cítit nakyslost, žluklost, a naopak by nemělo být úplně bez jakékoliv vůně. To pak hrozí, že byla vyrobena ze starých arašídových zbytků či drtin nebo z arašídové mouky.
Arašídový krém s čokoládou
Čisté Arašídové máslo je vždy ukazatel toho, jak dobrá budou i ostatní másla. Když do nich přidáte kvalitní čokoládu, výsledek je opravdu silně návykový. Přitom stačí čokoládu pouze rozehřát a dobře promíchat s arašídovým krémem. Ke slazení se používá buď klasický nebo třeba kokosový či třtinový cukr, ale i nejrůznější přírodní či umělá sladidla. Zde záleží na výběru a preferencích každého spotřebitele, jakému složení a chuti dá přednost.