Není reishi jako reishi

Na trhu se objevují tři formy reishi: sušený prášek, výtažek z mycelia nebo z plodnice a prášek ze spór. Jak se v tom vyznat? Malý průvodce světem houbových extraktů připravila naše nutriční specialistka Michaela Ptáčková.

es reishi tobolky


Samotný 
sušený prášek v kapslích nám bude na nic, jelikož buněčná stěna houby obsahuje chitin, který je pro většinu lidí nestravitelný, a k jeho odbourání je potřeba, aby prošel varem. V zásadě je tedy lepší zvolit již hotový výtažek.

Výtažky neboli extrakty se získávají z různých částí houby, a to z:

  • mycelia, což je podzemní část houby, jež neobsahuje triterpeny,
  • plodnice (nadzemní část houby), která je celkově na obsah látek bohatší.

Třetí podobou jsou spóry, které jich obsahují nejvíce. Výsledný produkt může být kombinací všech tří forem.

Mycelium předává houbě živiny obsažené v půdě. Mycelium předává houbě živiny obsažené v půdě.
Nejcennější je plodnice, která obsahuje nejvyšší množství účinných látek. Nejcennější je plodnice, která obsahuje nejvyšší množství účinných látek.
spory Spora (výtrus) je adaptovaná k rozšiřování a přežití i v nepříznivých podmínkách.

Co je pro nás důležité, je obsah účinných látek. Polysacharidy se extrahují varem a triterpenoidy alkoholem, k čemuž je potřeba více suroviny, proto produkty s oběma výtažky bývají dražší. Na obalu bychom měli najít standardizovaný obsah obou skupin látek. Pokud tuto informaci  výrobce neuvádí, není zde žádná jistota, co skutečně produkt obsahuje.

Produkty mohou být různě koncentrované, při koupi tedy nekoukejte pouze na hmotnost kapsle, ale i na poměr koncentrace. Čím vyšší číslo, tím více syrového materiálu bylo použito k výrobě jednoho dílu výtažku, a tím více látek obsahuje.

V neposlední řadě je důležité, kde a jak se houba pěstuje. A teď přichází okamžik slávy pro naši Nupreme Reishi!

Pochází z ekologické produkce na severozápadu provincie Kuang-tung, která je z 85 % pokryta lesy, a je tak oblastí s nejlepšími enviromentálními podmínkami v Číně. 

provincie Kuang-tung

Možná si řeknete, že v Číně vám dnes vše potvrdí na potkání, proto abychom se zaručili za její kvalitu, každá šarže je testovaná i v České republice.

Pokud máte k reishi dotaz, napište nám do poradny.



Autor: Michaela Ptáčková