Chcete si letní talíř ještě odlehčit?
Přetvořte pomazánky na zábavné dipy!
- Vykouzlíte jich nespočet chutných variant.
- V létě je ideálně podávejte místo k pečivu k nakrájené zelenině
- a na talíři je pokapejte konopným olejem, nebo Hempreme omega pro svěží "tečku". Zajistíte si tak další porci kvalitních živin, potěšíte oči a zabavíte dětské ručičky.
Ingredience
- 4 červené papriky (nebo dle počtu porcí)
- 2–3 lžíce konopného oleje / Hempreme omega (plus trochu na potření paprik)
- 150 g feta sýra
- šťáva z ½ citrónu (nebo podle chuti)
- čerstvě mletý černý pepř
- ½–1 čajová lžička soli (dle potřeby, pozor, feta bývá slaná)
- hrst hladkolisté petržele (nasekané najemno)
##PRODUCT-WIDGETS-38477##
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzduch nebo horní a spodní ohřev).
Plech vyložte pečicím papírem.
Papriky omyjte a osušte. Rozkrojte je podélně na poloviny a odstraňte semínka i bílé žilky.
Vnitřní stranu každé papriky lehce potřete olivovým olejem (zejména tam, kde byly semínka), vnější slupku ale nechte bez oleje.
Položte papriky na plech slupkou dozadu (lícem nahoru). Tím pádem budou řízky papriky obrácené nahoru.
Vložte plech do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud povrch slupky nezčerná a neobjeví se na ní drobné puchýřky.
Jakmile je slupka paprik dostatečně zčernalá, plech opatrně vyjměte.
Papriky dejte do uzavíratelného mikrotenového sáčku (nebo je vložte do mísy a zakryjte fólií). Tím se vytvoří pára, která slupku uvolní.
Nechte je 5–10 minut zapařit a pak podle chuti trochu počkejte, až lehce zchladnou.
Papriky ze sáčku vyjměte a špičkou nože či rukama opatrně sloupněte černou vrstvu slupky. Zbude vám krásně měkké dužnaté tělo papriky.
Oloupané papriky nakrájejte na menší kousky (cca 2–3 cm široké proužky).
Připravte si mixér nebo ponorný mixér.
Do nádoby mixéru vložte:
- upečené a nakrájené papriky
- 150 g fetového sýra (rozdrobeného vidličkou)
- 2 lžíce konopného oleje / Hempreme omega
- šťávu z ½ citrónu (někdo má raději kyselejší chuť, přidejte citrus opatrně)
- špetku čerstvě mletého černého pepře
- sůl jen velmi lehce – feta je slaná, proto raději ochutnávejte postupně
- hrst nasekané hladkolisté petržele
Mixujte (nebo pyré ručně rozmačkejte) zhruba 10–20 sekund, dokud směs nebude jemně rozmixovaná, ale nesmí být úplně hladká („pastovitá“) – osvěžující struktura kousků paprik v ní je žádoucí.
Hotový paprikový dip/pomazánku přesuňte do servírovací misky nebo na talíř.
Pokapejte povrch ještě trochou oleje a dozdobte několika lístky petržele.
Podávejte s nakrájenou zeleninu (mrkev, okurku, papriku) nebo s křupavými chlebovými krekry.
Pomazánku uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 2–3 dny. Před podáváním nechte trochu odležet při pokojové teplotě, lépe se rozvine chuť.
Dobrou chuť!
Autorka: Lenka Sobková