Banán, zázvor, ovesné vločky a pár dalších surovin vytvářejí vláčný, zdravější dezert plný chuti i pohody. Když je toho moc, dopřej si chvilku klidu – tenhle recept zvládneš raz dva.
Ingredience (na 4–6 porcí)
- čerstvý zázvor: cca 4 lžíce najemno nastrouhané nebo najemno nakrájené
- 2 vejce
- 100 g másla (změkčeného na pokojovou teplotu)
- 100 g sladěnky / melasy
- 1 zralý banán (rozmačkaný vidličkou)
- 1 lžička tekuté vanilky (nebo moučková vanilka)
- 100 - 150 g hladké mouky 2 - 3 lžíce macy
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 4–6 lžic sladěnky / melasy / javorového sirupu (po 1 lžíci do každé formičky)
- trocha másla na vymazání formiček
- voda na napařování (cca 1–2 l v hrnci)
##PRODUCT-WIDGETS-32450##
Postup
Oloupejte zázvor a nastrouhejte ho najemno, případně nakrájejte na co nejmenší kostičky.
Rozdělte ho na dvě části:
Polovinu (cca 2 lžíce) dejte stranou do misky na pozdější použití (směs).
Druhou polovinu dejte stranou tak, aby byla připravená na dno vymazaných formiček.
Ve větší míse rozklepněte 2 vejce. Pomocí šlehací metly nebo elektrického mixéru vyšlehejte vejce asi 3 minuty do lehké pěny. (Na střední rychlostí, dokud nemají bílkoviny a žloutky lehce napěněnou konzistenci.)
Hotová vejce přendejte do čisté misky a odložte stranou.
Máslo (100 g) dejte do čisté mísy a prošlehejte (ručně metlou nebo mixérem) společně s cukrem (100 g) zhruba 1 minutu, dokud směs nezesvětlá a nebude nadýchaná.
Přidejte do máslové směsi rozmačkaný banán (1 malý zralý banán). Mixérem nebo vařečkou opatrně promíchejte, aby vznikla hladká, krémová hmota (cca 30 s).
Do mísy s máslem, cukrem a banánem přidejte:
- vyšlehaná vejce (z bodu 2)
- 1 lžičku tekuté vanilky (nebo půl vanilkového lusku semínka)
- 2 lžíce najemno nastrouhaného (nebo nakrájeného) zázvoru (polovina z teď už připraveného)
- špetku soli.
Vše krátce promíchejte, aby se ingredience spojily.
V jiné misce smíchejte 150 g hladké mouky s ½ lžičky kypřícího prášku.
Suchou směs (mouka + kypřicí prášek) vsypte do mísy s tekutou směsí (máslo, cukr, banán, vejce, vanilka a zázvor).
Ručně vařečkou (nebo na nejnižší stupeň mixéru) míchejte asi 1–2 minuty, dokud nevznikne jednolitá a hladká těstová hmota bez hrudek.
Formičky vymažte máslem (nebo sprejem na pečení) 4–6 malých žáruvzdorných misek (ramekiny) o objemu cca 150–200 ml.
Ke dnu každé formičky dejte asi ½ lžíce nakrájeného zázvoru (ze zbytku) a na to 1 lžíci melasy / sladěnky / javorového sirupu. Tato „zázvorovo-javorová“ vrstva dodá pukancům vydatné aroma a lehkou karamelovou chuť.
Do každé připravené formičky nalijte krémovou těstovou směs tak, aby byla hladina asi 1 cm pod horním okrajem formičky (aby při vaření těsto nestouplo přes okraj).
Každou formičku důkladně zakryjte potravinářskou fólií nebo alobalem (těsně přimáčknutým ke stěnám, ale ne úplně do těsta). Zajistíte tím, že do dezertů nebude téct pára a nebudou se na povrchu tvořit bublinky.
Připravte si asi 2litrový hrnec s tlustším dnem. Nalijte do něj vodu zhruba (asi 1–2 cm pod spodní částí vložky).
Do hrnce vložte napařovací košík (pařák) nebo kovový sítko/vložku na vaření v páře. Snažte se, aby dno pařáku nebylo ponořené ve vodě – pudinky se musí vařit parou, ne vařící vodou.
Do napařovacího košíku opatrně postavte všechny zakryté formičky vedle sebe. (Pokud se nevejdou najednou, vařte je na dvě várky stejným způsobem.)
Zaklopte hrnec pokličkou a přiveďte vodu k varu. Jakmile silně pára, stáhněte plamen na střední stupeň, aby voda jen mírně bublala pod pařákem.
Napařujte (vařte v páře) 35 minut. Můžete jednou opatrně zkontrolovat, zda stále je dostatek vody (neroztaje fólie a voda se nevypaří do sucha). Pokud je třeba, dolijte horkou vodu z jiné nádoby – ale vždy mimo formičky.
Po uplynutí 35 minut vypněte plotnu a nechte formičky v hrnci ještě 5 minut stát (bez sundávání pokličky), aby pudink „došel“ a lehce zpevnil.
Opatrně vyjměte formičky z pařáku (pozor na horkou páru a horké stěny).
Slepenou fólii nebo alobal sundejte. Pomocí ostrého nože/sloupovacího nože podélně obkrojte pudink podél vnitřního okraje formičky, aby se dezert uvolnil a při převracení neulpíval.
Položte na formičku talíř, jednou rukou přidržujte talíř na formičce a rychlým otočením formičku i s pudinkem obraťte dnem vzhůru. Dezert by měl klouzat ven díky vrstvě javorového sirupu na dně.
Zbylé dezerty uskladněte zakryté v lednici až na 2 dny.
Dobrou chuť!
Autorka: Lenka Sobková